Chess Tutor

De Chess Tutor is een programma dat draait onder Windows. Je kunt ermee leren schaken, schaaklessen volgen, opgaven oplossen, spelletjes spelen en hele partijen spelen. De inhoud is gebaseerd op de Stappenmethode met ongeveer dezelfde leerstofopbouw als in de boeken maar met andere instructielessen en andere, veel meer opgaven. Op dit moment zijn de stappen 1, 2 en 3 verschenen (als download of CD met identieke inhoud).

Elke stap bestaat uit (wisselt enigszins per stap):

  1. Basislessen met de onderdelen: een instructieles (ca. 15) over een bepaald thema, basisopgaven over hetzelfde thema, spelletjes, extra opgaven met hetzelfde thema of herhaling van voorafgaande, toetsen.
  2. Pluslessen: een instructieles (ca. 8) over een bepaald thema, basisopgaven over hetzelfde thema, spelletjes (alleen in stap 3).
  3. Partijen spelen

  

De doorslaggevende overweging om een nieuwe Chess Tutor (als vervanging van de Tasc CD) te maken was eenvoudig. Er konden moeilijk veranderingen in de oude cursus worden gemaakt. De programmeurs zijn allen uit beeld verdwenen.

Nu is bij de ontwikkeling goed naar de oude Chess Tutor gekeken. In al die jaren werd deze cursus geprezen om zijn eenvoud. Zonder handleiding kon je direct aan de slag. Veel zal dan ook herkenbaar overkomen.
Wat is wel veranderd? Enkele punten op een rijtje:


Oordeel zelf en download de demo van stap 1, 2 of 3. Een instructieles, enkele oefeningen en een enkel spelletje geven een aardig beeld van de mogelijkheden.

Demo stap 1 (bijna 30Mb)

Demo stap 2 (bijna 30Mb)

Demo stap 3 (bijna 30Mb)

Meer informatie (screenshots, makers) is te vinden op: Chess Tutor

Een onafhankelijke bespreking (in het Duits) staat op et online Magazin: Schachwelt

 

Van de Chess Tutor zijn de stappen 1,2 en 3 beschikbaar: Nederlands, Engels, Duits, Frans (alleen Étape 1 en 2), Portugees. Van deze stappen is er ook een CD: Engels, Duits, Frans (alleen Étape 1 en 2), Nederlands en Portugees. Hogere stappen komen er niet.

De prijs is € 19,95.
Van de downloadversie is er een mogelijkheid voor goedkopere licenties.

Bestellen van de downloadversie kan op verschillende manieren:

De CD's staan in de gewone bestellijst onderaan. Bestelformulier